Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ενιαίος Φόρος ιδιοκτησίας Ακινήτων



Προς Υπουργείο Οικονομικών
Υπ΄όψη Υπουργού  Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη
·  Τηλ: 2103332602, 2103332612 ·  Fax   2103332608 ·  Email minister@minfin.gr
Κοινοποίηση:  Γ.Γραμματέα κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου
Fax: 210 3375393

Θέμα: Ενιαίος Φόρος ιδιοκτησίας Ακινήτων  

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σχετικά με τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων  θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1.    Έχουν υπολογιστεί υπερβολικές αξίες και φόρος ακινήτων στα εντός οικισμού ακίνητα ακόμα και σε πολύ απομακρυσμένα χωριά. Στα χωριά τα εντός οικισμού  χωράφια καλλιεργούνται και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν οικόπεδα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη ένδειξη στο Ε9.
2.    Έχει υπολογιστεί υπερβολικά μεγάλος φόρος στα ημιτελή κτίσματα με κωδικό (99) στα οποία δεν είχε μπει η επιλογή ότι είναι κενά. Η απάντηση από το Taxis και το Υπουργείο για τα κενά, ήταν ότι συμπληρώνεται σε περίπτωση που στο ακίνητο έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αλλά ακόμα δεν έχει ρεύμα ή έχει ρεύμα εργοταξιακό.  Το ημιτελές (πχ. Μπετά) δεν μπορεί να θεωρείται κατοικία ή επαγγελματικός χώρος και να έχει τον ίδιο φόρο με τα ακίνητα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και χρησιμοποιούνται. Θα πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις ημιτελών κτισμάτων να βγουν αυτόματα νέα εκκαθαριστικά χωρίς να απαιτείται τροποποιητική δήλωση Ε9.
3.    Να υπολογιστεί αυτόματα ο ΕΝΦΙΑ  στις περιπτώσεις που από το Τaxis, υπάρχουν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι φορολογούμενοι είναι δικαιούχοι των εκπτώσεων (50 ή 100%) της παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013.
4.    Να προσαρμοστούν οι αξίες των ακινήτων στις πραγματικές αξίες της αγοράς.

Το Υπουργείο οικονομικών θα πρέπει στις παραπάνω περιπτώσεις να υπολογίσει αυτόματα τον ΕΝΦΙΑ και να εκδοθούν οι ορθές πράξεις διοικητικού προσδιορισμού και ειδοποιητήρια πληρωμών φόρου χωρίς να μπουν στην ταλαιπωρία οι φορολογούμενοι και οι λογιστές για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου